| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
aeaa
|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 11:45 Temat postu: Re: czy coś tu jeszcze żyje ? |
|
|
| KBum napisał: | | Teraz się zastanawiam, czy jest do czego wracać ... |
Zapewniam Cię, że będzie do czego wracać  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
De_sant

|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 14:06 Temat postu: |
|
|
@Adam - a masz jakies wiesci?
Michal nie napisal nic od pieciu lat.
Macie jakies info? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aeaa
|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 15:30 Temat postu: |
|
|
Od jakich 5 lat?
http://forum.cdlinux.pl/viewtopic.php?p=10362&highlight=#10362
Nie mam żadnych wieści od Michała. Rozpłynął się?
Wątpliwe jest, że aktualny stan dystrybucji się zmieni (właściwie to umarła). Więc tak sobie pomyślałem, że warto by zrobić własne distro i za zgodą Michała oznaczyć jako cdlinux.pl
Wypromowanie nowej marki będzie trudniejsze od skorzystania z aktualnej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiarus_old

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 13:01 Temat postu: |
|
|
Taką dystrybucją mógłby być sidux z czystym lxde, Michał nawet testował jądro z siduxa do tych celów. Inna sprawa, że w najbliższym czasie ma się ukazać siduxowa dystrybucja oparta właśnie na lxde (teraz też jest lxde, ale jako alternatywa dla KDE). Było też forum lin4all na którym ktoś przygotowywał "polskie" (nie z powodu języka - bo ten jest już w siduxie) wersje siduxa, z potrzebnymi programami typu neostrada i kodekami.
Oczywiście nie chcę tym postem odbierać zasług Michałowi ani dyskredytować jego dalszych prac na cdlinuxem, ale tak jak zauważyliście, wygląda na to, że cdl padł, a przynajmniej w wymiarze aktualnej działającej dystrybucji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nuntaro

|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 13:01 Temat postu: |
|
|
| Adam Chyla napisał: | Więc tak sobie pomyślałem, że warto by zrobić własne distro i za zgodą Michała oznaczyć jako cdlinux.pl
Wypromowanie nowej marki będzie trudniejsze od skorzystania z aktualnej. |
Pomijając wszystkie inne kwestie. Co do nazwy składałem już kiedyś nieśmiałą propozycję i poddaję pod rozwagę : IMHO właśnie należałoby skorzystać z okazji do zmiany. A to dlatego że:
1) powinna być unikalna ,
2) powinna dobrze brzmieć po polsku (poddawać się deklinacjom), a gdyby myśleć ambitnie o użytkownikach używających innych języków mieć brzmienie uniwersalne (bez polskich liter, dwuznaków i znaków przestankowych).
Co do promocji to jest dylemat jak np. z UPR-em Czy trudniej wypromować nową, czy może tą, która kojarzy się z produktem od dłuższego czasu nie spełniającym nadziei...
Też mam sentyment do systemu cdlinux.pl
To jeden z pierwszych Linuksów, którego rzeczywiście efektywnie używałem. Ciągle mam go na dysku - nie znalazłem do tej pory innego, który pozwalałby na tak łatwe tworzenie swojej płyty. Doceniam pracę, dzieło i zaangażowanie Michała i ludzi z nim współpracujących w doskonaleniu systemu przez lata. Ale... na coś trzeba by się zdecydować:
Reaktywacja, transformacja czy laurka na kartach historii polskich dystrybucji.. _________________ Mój cdlinux.pl: mały/duży 1,0 livecd
Nuntaroblog |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aeaa
|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 14:52 Temat postu: |
|
|
Jednak bardziej niż nazwa martwią mnie skrypty instalacyjne.
Należałoby je przepisać, aktualnie nie mam czasu, ale w wakacje
Przydałaby się również grupa ochotników, która zrobiłaby grafikę (motyw dla środowiska graficznego i menadżera logowania). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
De_sant

|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 16:04 Temat postu: |
|
|
Ja z tydzientemu postawilem debiana squeeze z icewm i upodobnilem do cdlinuksa. (distro wyglada jak to ostatnie ktore udostepnil Michal cdl 1.1 )
Jednak skrypt do tworzenia wlasnego iso nie dziala pod squeeze - musialby go ktos przepisac na nowo.
no i brak dzialajacego instalatora (stary nie dziala) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
KBum
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 20:46 Temat postu: |
|
|
A dasz radę wrzucić to gdzieś do netu ? Potem wrzucało by się tylko diff-a albo dysk różnicowy. Moim zdaniem jak robić w kilka osób to najlepiej na jednym.
Jak znajdę chwilę to może zobaczę, ale nic nie obiecuję. _________________ KBum |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|