Forum forum.cdlinux.pl Strona Główna forum.cdlinux.pl
Forum projektu cdlinux.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Blueconnect ZTE MF100, odostępnianie internetu przez router.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.cdlinux.pl Strona Główna -> Programy użytkowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Stanibor

PostWysłany: Nie Kwi 18, 2010 15:21     Temat postu: Blueconnect ZTE MF100, odostępnianie internetu przez router. Odpowiedz z cytatem

Witam. Chciałem na CDLinux-ie używać Blueconnect z modemu ZTE MF 100. Niestety Program Global3G nie ma tego modemu na liście, zresztą nie wykrywa on żadnego urządzenia na USB. Umtsmon również nie chce wykryć sprzętu. Może ktoś wie co powinienem zrobić? Spróbuje chyba używać telefonu jako modemu, może będzie lepiej.

Mam również problem z udostępnieniem internetu z Komputera z Win7 (Blueconnect) do PC z CDLinux. Nie wiem gdzie i jak ustawić numery. Niby zrobiłem, jak w sieci piszą na WIN-ie ale i tak na CDLinux nie ma internetu. Żeby było ciekawiej chce to robić przez router i rozsyłać internet na kilka komputerów. Ostatecznie chcę ustawić komputer z CDLinux i Blueconnect, żeby rozdzielał przez router internet innym komputerom. Mam kartę sieciową ale może modemem byłoby łatwiej?

CDLinux świetnie się do tego nadaje, bo można wgrać system do RAM-u, a potem nawet CD odłączyć, tak żeby mniej ciągnęło prądu. Żadnych dysków, stacji dyskietek, PCI, tylko karta sieciowa i graficzna. Myślę że coś 25 zł maksumalnie zjadłoby to prądu miesięcznie, gdyby cały czas pracowało, choć tak nie będzie. Specjalny router w salonie Ery, który rozdziela sygnał z modemu na 4 wejścia dla sieciówek kosztuje 270 zł. Nazywa się to Huawei D100 i nie wiem czy z moim modemem zadziała.

Wiem, że ostro kombinuję i łatwiej byłoby rozdzielać internet od dostawcy DSL, np. jakiejś Neostrady. Niestety, żebym mógł mieć najtańszą Neostradę musiałbym płacić droższy abonament i jeszcze za Neostradę, łącznie coś koło 80 zł, do tego długa umowa. A Blueconnect już mam i chciałbym go wykorzystać zamiast płacić za Neo. Ewentualnie jest jeszcze Orange Freedom 30 zł, umowa na 24 miesiące, który można łatwo routerem rozdzielić. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
  OperaWinXP1024x768
KBum

PostWysłany: Pon Kwi 19, 2010 20:30     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Windows często generuje problemy przy udostępnianiu netu. Najprostsze rozwiązanie to zainstalować jakiś mały proxy na kompie z netem i na innych kompach w przeglądarkach / programach ustawić jego adres w opcjach sieciowych.

Do tej pory w skrajnych sytuacjach korzystam z SpoonProxy. Po 30 dniach wyłączają się jakieś funkcje, z których i tak nie korzystałem.

Z CDLinux-em ciężko mi coś powiedzieć. CDLCenter powinno wystarczyć przynajmniej żeby się podpiąć do netu z kompa z windowsem. Pytanie, czy win faktycznie udostępnia internet.
  FirefoxLinux1024x768
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.cdlinux.pl Strona Główna -> Programy użytkowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: